VRAAG EN ANTWOORD

14 06 ‘15 Een vraag van Jouke:

Mijn vraag is het volgende, ik heb mijn chopper met eigenbouw kenteken te koop het kenteken is in 1998 afgegeven. Gelden die veranderingen ook voor dit kenteken? Groet Jouke

Antwoord van Onno Wieringa

Welke veranderingen bedoel je?

Jouke:

Ik kreeg een link gestuurd van jullie site over dat er van alles mis was met de eigenbouw bikes. Bijvoorbeeld dat de blok/frame nummers niet kloppen en dat soort dingen. Ik heb de mijne te koop, maar wil niet een ander met problemen opzadelen. Groet Jouke

Onno:
Hoi Jouke,

We kunnen best een en ander voor je uitzoeken als je wilt, maar dan moet ik wel wat gegevens van je hebben zoals de blok- en baknummers en het framenummer en het kenteken.

Jouke:
Hey Onno, ik bedoelde de terugroep actie van motoren met eigenbouw kenteken, maar die van mij is van 1998 dus die valt erbuiten. Toch bedankt voor de reactie, groet Jouke

Onno:

Hoi Jouke,

In principe valt jouw motor er dan inderdaad buiten, tenzij alsnog gegevens boven komen die het misschien voor de RDW noodzakelijk maken om ook jouw motor te laten controleren. Het kan ook zijn dat iemand met dezelfde nummers rondrijdt, maar ook kan het zijn dat iemand met een ander blok rondrijdt dan oorspronkelijk ter keuring is aangeboden. De RDW gaat dan op zoek naar het oorspronkelijke blok, of omgekeerd. Zorg dus dat je alles goed in orde hebt, want het kan ook zijn dat je ergens bij een zogenaamde ‘Totaal Controle’ blijkt dat je met ‘verkeerde’ spullen en/of nummers rijdt!

 

31 03 ’15 Vraag van J.

Hoi Onno,

via het zoeken op internet kom ik op jouw site met uitleg over ingetrokken kentekens van zelfbouwmotoren.

Ik heb mijn motor 3 jaar geleden particulier gekocht. De H-D Heritage had schade gehad en zou daarom omgebouwd zijn op een zelfbouwframe. De vorige eigenaren waren allemaal bekend en de kentekencheck via internet gaf geen enkele bijzonderheid aan. Er zit zelfs van een motorbouwer papierwerk bij met hoe en waaruit hij is opgebouwd. Nu blijkt dat na keuring de aandrijflijn afkomstig van diefstal ( zo’n 6 jaar geleden). 
Degene die dit heeft laten doen blijkt fout en is inmiddels overleden; de overige kopers zijn volgens de politie allemaal te goeder trouw. 
Kenteken is niet meer geldig en na bezoek aan de RDW en na mijn beroep geven ze daar het advies om te zorgen dat het diefstalsignaal van de motorfiets gaat en hem dan opnieuw te laten keuren. Dan krijg je wanneer alles goed is bij de RDW nieuwe nummers in je blok en kan je weer rijden. Nu zit je tussen de wal en het schip want de politie haalt het diefstalsignaal er niet af als maar een deel van de motor terecht is. De rest is uiteraard ontraceerbaar.

Hoe nu verder? Ik heb een goed contact met iemand van Politie Noord Holland Noord, hij ziet altijd uitdagingen in onmogelijke situaties, maar volgens hem moeten RDW en Justitie een ei leggen hoe ze nu met de te goeder trouw en verjaarde diefstallen om moeten gaan. Dit duurt en duurt maar. 
Wellicht zijn er meerdere van dit soort gevallen en kunnen we gezamenlijk ten strijde trekken om te zorgen dat we niet nog meer benadeeld worden. 

Het is ook aan de RDW om te zorgen dat op voorhand zaken transparant zijn, wat kan je meer dan alles goed nagaan voor je iets koopt?

Antwoord van Onno Wieringa:

Dat is een heel vervelende kwestie. Ik zal contact met desbetreffende instanties opnemen (zoals gevraagd door jou zonder publicatie van je naam en woonplaats e.d.) Ik vind het eerlijk gezegd erg vreemd gelopen, want de RDW kan en mag nooit nieuwe nummers slaan in plaats van oude waar een diefstalsignaal opzit! De politie is erg moeilijk omdat zij vaak zelf niet of nauwelijks weten wat ze moeten doen, het ligt er net aan waar voor hen prioriteit ligt op dat moment. Bovendien is deze kwestie niet landelijk, maar regionaal geregeld, dat wil zeggen dat elk korps zelf kan beslissen of ze prioriteit aan een zaak als deze geven, hoe ze ermee omgaan (dus of ze bij jou thuis komen en de motor of onderdelen in beslag nemen of niet etc.) Als er ook aan het frame(-nummer) gerommeld is, ben je kansloos en zal de motor nooit meer de weg op mogen. Dan moet je een nieuw frame kopen, de motor opbouwen en helemaal opnieuw laten keuren.Is er alleen een diefstalsignaal afgegeven op onderdelen zoals je motorblok of versnellingsbak, dan is voor jou de enige mogelijkheid om snel weer te kunnen rijden om die delen te vervangen voor eerlijke. Dan kan je met de motor naar de RDW, die controleren dan of het inderdaad eerlijke delen betreft en zullen het kentekenbewijs weer activeren.

Bewaar wel altijd alle documentatie en rekeningen van alle delen, verkoop de gestolen delen beslist niet door, want dan maak je je schuldig aan een misdrijf; heling! Jouw enige kans om wat geld en/of onderdelen vergoed te krijgen, is door een civielrechtelijke procedure de vorige eigenaar cq verkoper aansprakelijk te stellen. ‘te goeder trouw gekocht’ zal heel moeilijk te bewijzen zijn voor iedereen, de kans dat je daar dan ook iets mee zult winnen, is helaas minimaal… sorry.

In het kort: vervang de delen met een nummer waar diefstalsignaal op is afgegeven, biedt de motor weer bij de RDW aan in dezelfde staat zoals hij ooit is gekeurd en je zult snel weer de weg op kunnen.

Hou wel goed in de gaten dat als je een ander motorblok monteert, dat het dan dezelfde specificaties (motorcode) heeft als wat er op het kenteken staat, anders moet je naar de zwaardere keuring in Lelystad. Duurder en omslachtiger!

Nou, ik hoop dat je hiermee iets kunt, als je nog vragen hebt hoor ik dat graag!

Reactie J.

Bedankt Onno,

Ik ben misschien niet helemaal duidelijk geweest hoor; maar de nieuwe nummers zouden pas kunnen als het diefstalsignaal er af is. Hoe zit het met verjaring? Als je te goeder touw bent dan blijf je toch de eigenaar?

Antwoord van Onno Wieringa:,

Sorry voor de late reactie, maar er schijnt nogal verwarring te zijn over het begrip ‘te goeder trouw’ en ‘verjaring’. Een duidelijk antwoord daarop krijg ik niet bij politie en niet bij de verzekeringsmaatschappijen.

Helaas gaat het niet zo gemakkelijk als men denkt, zeker niet als het om (gedeeltelijk) gestolen voertuigen / onderdelen gaat. Als er een diefstalsignaal opzit, is helaas de enige en snelste methode om de gestolen onderdelen door eerlijke te vervangen. De oorspronkelijke persoon die dus heeft gerommeld met gestolen onderdelen is dus helaas overleden en zal je dus niet meer via een civielrechtelijke procedure aansprakelijk kunnen stellen. Verder zijn er helaas geen mogelijkheden zoals ik het zo kan bezien.

Antwoord RDW / AVC:

Dit is eigenlijk weer hetzelfde verhaal als telkens: het diefstal signaal wordt niet verwijderd omdat het frame (lees VIN) niet terug gevondenà RDW weigert herafgifte kenteken en klant kan niet verder behalve dan een ander blok kopen. Voor dit laatste kunnen klanten terecht bij de RDW voor een vooronderzoek om te achterhalen of hun nieuwe blok of bak koosjer is.

 

25 10’14 De ervaring van Wim Winkelmolen

Beste Onno,

Ik wil hier mijn verhaal doen wat ik heb ondernomen nadat kenteken van mijn zelfbouw Harley-Davidson van 2006, in goed vertrouwen gekocht voor € 25.000,00 met officiële rekening, taxatie-rapport en documenten, werd ingenomen:

in december 2013 werd ik door de RDW opgeroepen voor inspectie. Daarbij bleek dat de VIN nummers van blok en versnellingsbak ‘niet identificeerbaar’ waren en werd mijn kenteken ‘ongeldig’ verklaard. In maart 2014 kreeg ik bezoek van de politie die mij sommeerde
binnen 4 weken de twee zo genaamde carterhelften alsmede het versnellingsbakhuis bij de politie Weert in te leveren. Er werd mij niet specifiek verteld waarom! (.)

Aan deze ‘opdracht’ heb ik in April voldaan waardoor ik dus alleen nog een compleet H-D-frame overhield. Samen met nog een ‘gedupeerde’ Harley rijder, waarvan het kenteken ook was ingenomen, heb ik in de USA, bij  Pinwall Cycleparts Ohio, een tweetal gebruikte motorblokken en versnellingsbakken besteld van hetzelfde bouwjaar en VIN nummer met als derde nummer een Y. Deze ‘tip’ kreeg ik van een beambte bij de RDW omdat daardoor de keuring eenvoudiger zou worden. Er werd namelijk eenzelfde (type) blok gemonteerd.

Nadat deze motoren vakkundig werden gemonteerd door Custom House in Ittervoort, die ook zorgde voor het monteren van onder andere knipperlichten, rode reflector, juiste positie van nummerplaat en dempers in uitlaat, om te voldoen aan de zo genaamde ‘permanente eisen’ heb ik een nieuwe keuring aangevraagd bij de RDW te Venlo. 15 juli jongsleden zijn beide motoren gekeurd en akkoord bevonden. En binnen 2 weken kentekens (in creditcard formaat)  binnen. Totale kosten per motor ong. € 4.500,00!!

Ondanks deze zware financiële aderlating zijn we beiden tevreden met feit dat we nu een ‘eerlijke’ motorfiets hebben die ook in de toekomst eventueel makkelijker te verkopen zal zijn.

Hopelijk kan ik met mijn ervaring andere gedupeerde Harley rijders helpen om ook hun motor weer op de weg te krijgen.

Wim Winkelmolen

25 10 ’14 Een vraag die anoniem gesteld wordt:

Mijn motor is dus ook opgeroepen.
En wat blijkt; mijn motorblok nummer is niet te traceren.
Dus kenteken ingenomen

Wat nu? 
Kan ik nu wel mijn frame met kenteken verkopen?
Als ik een nieuw blok koop wat moet ik precies doen?

Graag discreet verkoper kan ik niet aanspreken ( blijkt crimineel)

Antwoord van Onno Wieringa:

Dat is een heel naar probleem. U kunt het frame en kenteken nu niet verkopen, want dat kenteken krijgt u pas terug als de motor weer 100% legaal is bevonden door de RDW. Het frame is daardoor nu ook niets waard. 
De enige optie is om het blok (of alleen de carters met daarin de nummers die niet in orde blijken te zijn) te demonteren en er een legaal blok (of carters) voor in de plaats te monteren. Daarna kan de motor weer bij de RDW worden aangeboden en dan krijgt u uw kenteken weer terug. Wel het oude, illegale blok (of alleen de carters) goed bewaren, want het kan zijn dat de politie die nog in beslag komt nemen. In elk geval niet verkopen, want dan maakt u zich schuldig aan heling en dat is een misdrijf.

Om de vorige eigenaar / verkoper aan te pakken is alleen een civielrechtelijke procedure mogelijk, maar ik begrijp dat u er liever geen werk van maakt?! 
Veel succes, en als er verder nog vragen zijn hoor ik dat graag!

 

25 09 ’14 Een vraag van Ron Geradts:

Ik heb een zelfbouw motor met alle papieren en dergelijke. Deze heb ik zelf geregeld via de legale manier bij de RDW. Dus alles klopt met de nummers.
Helaas heb ik sinds een tijdje problemen met lekkage aan het V-Twin onderblok en een klein scheurtje in het onderblok. Hoe moet ik nu verder om alles legaal te houden.
Ik kan eventueel een nieuw carter (onderblok) kopen maar hoe moet ik dan verder om dit op legale manier te kunnen rijden met betrekking tot de nummers.

Antwoord van Onno Wieringa:

Als je dezelfde motorcode behoudt, dat wil zeggen, hetzelfde type motorblok met dezelfde inhoud qua cc’s en hetzelfde vermogen, (dus geen andere nokkenassen inbouwen of een bigbore / stroker kit monteren) mag je gewoon vervangdelen zoals carters en dergelijke verwisselen. Dat er dan andere nummers instaan is geen bezwaar, je hoeft niet opnieuw te keuren of het te melden bij de politie of de RDW.

Wel is het uiteraard raadzaam om de nieuwe of gebruikte carters bij een erkend bedrijf te kopen, mocht je toch nog twijfels over de herkomst hebben, kan je alsnog de motor (na inbouw) bij de RDW laten checken, zij kunnen dan kijken of de gebruikte onderdelen 100% zuiver / eerlijk zijn.

10 09 ’14 Een vraag van Ron:

Nou mooi verhaal hoor over zelfbouw, fraude, omkatten en ga zomaar door.
Jammer dat de politie niet mee wilde werken aan dit onderzoek (kinderachtig).
Ik begrijp in ieder geval dat er nog veel vragen zijn en dat het moeilijk is een (normaal) goed antwoord te krijgen.
Mijn probleem is namelijk, ik heb ooit eens in 1986 een Yamaha XS650 (type 3L1) motorblok gekocht. Het heeft bijna 30 jaar in de garage gelegen en nu wilde ik dit blok gebruiken voor een komend bouwproject.
Maar hoe weet ik nu of dit blok zuiver is. Bij mijn weten is er geen databank hiervoor?
Het zou wel zuur zijn als ik straks bij de RDW kom voor een keuring en krijg dan te horen dat het blok illegaal is ?
Tja, en ik heb natuurlijk geen (aankoop-) gegevens o.i.d.

Enig idee wat te doen?

Antwoord van Onno Wieringa: 

Hoi Ron,

Het is inderdaad erg lastig om zoiets te controleren. Ik heb je vraag doorgestuurd naar de desbetreffende instantie en hoop gauw antwoord te krijgen.

Er is geen databank voor, die is trouwens, zover bekend, nergens ter wereld voor dit soort dingen beschikbaar. 

De gangbare procedure is tegenwoordig om eerst een duidelijke foto met het bloknummer naar de RDW te sturen. Zij kunnen dan vast bekijken of het in een database voorkomt en bepalen of het eerlijk is of als gestolen geregistreerd staat. Als het eerlijk is vragen ze daarna of je ermee langs wilt komen voor een controle in een keuringsstation, om te zien of het een origineel, door de fabrikant, ingeslagen nummer is, wat niet vervalst is en waar niet mee gerommeld is. 

Mocht het als gestolen geregistreerd staan, dan wordt het vervelend voor jou. Want dan zou je de vorige eigenaar moeten achterhalen en die civielrechtelijk aansprakelijk moeten stellen en je geld zo terug eisen, dan wel een ander blok.  Iets wat in de praktijk, zeker na zo’n lange tijd – dertig jaar-  bijna ondoenlijk is. Het blok kan dan in beslag worden genomen, jij moet dan bewijzen dat je het ter goeder trouw gekocht hebt. Verkoop het beslist ook niet door als het een gestolen blok blijkt te zijn, want dan maak je je schuldig aan heling, en daarmee kan je behoorlijk in de problemen komen. 

 

Reactie van de RDW, AVC en LIV luidt:

Er is het volgende hierover uitgedragen binnen de RDW (verkort):

• De eigenaar kan het losse motorblok en/of de versnellingsbak aanbieden bij het keuringsstation, waar ook het identiteitsonderzoek heeft plaatsgevonden. Aan dit vooronderzoek zijn kosten verbonden: € 46,00.
• De RDW keurmeester controleert de identiteit  op o.a. originaliteit en vraagt via het LIV of de onderdelen gesignaleerd staan voor diefstal. Er worden ook foto’s gemaakt van de identificatienummers.
• Zodra de informatie van LIV binnen is, wordt de klant geïnformeerd en wordt een afspraak gemaakt voor de daadwerkelijke keuring motorwijziging. 
• Indien LIV terug meldt dat de onderdelen van diefstal afkomstig zijn, wordt de eigenaar hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld. LIV brengt ook de lokale politie op de hoogte.

Wij  denken  dat de RDW hiermee aan een belangrijke wens/probleem van een aantal eigenbouwers tegemoet komt .

 

21 08 ’14 Een vraag van R. Elferink

Ik ben al vanaf november 2013 bezig met het RDW- ZKA gedoe.
Na een oproep om met mijn eigenbouw chopper,  –kenteken–, afgebouwd in januari 2010, heb ik in Waddinxveen vernomen dat er een ander blok in het frame zit dan waar hij mee gekeurd was. En inderdaad, na alle aankoopnota’s overlegd te hebben, ging cq gaat het om een 1600cc S&S motor.
Dus werd er door de keuringsmeester gezegd; “U krijgt een oproep voor een motorkeuring” ( montage, geluid, emissie-eisen en dergelijke)
Vervolgens is mijn maat die een motorzaak bezit, al sinds die tijd bezig om een keuringsdatum te verkrijgen, door het eindeloos bellen, mailen, en hopeloos doorverbonden te worden met de diverse keuringsinstanties van de RDW. Daar worden alle betrokken partijen,  om nog maar over me zelf te zwijgen. knap moedeloos van….
Kan de RDW mij nu eens alstublieft een datum geven, zodat ik dan eindelijk weer eens op mijn chopper kan rijden, waar ik gewoon 5 jaar voor gewerkt heb?
Mvg, R.Elferink. Bagger.

27 08 ’14 Reactie van de RDW, AVC en LIV luidt:

Dhr. Elferink zou inderdaad gewoon een afspraak moeten maken voor een motorwijzigings-keuring op Lelystad. Waarom dat niet lukt is onduidelijk want behalve dat er  een ander blok onder zit is er niets mis.
De RDW zal binnen  enkele dagen contact met hem opnemen voor het maken van een afspraak.

28 08 ’14 Reactie van de RDW: 

N.a.v. van uw mail het volgende.
Dhr Elferink eigenaar van de eigenbouw motorfiets –kenteken– kan zelf een afspraak maken bij het testcentum Lelystad.
Tel: 0320-288 585

08 09 ’14 Een vraag van R. Elferink 

Oké, ik begrijp er niets meer van,
Huig is voor mij bezig met de RDW. Al 10 maanden nu.
Hij heeft het nummer gebeld, en moet vervolgens voor de 3de keer digitaal een keuringsaanvraag indienen?!
Is dit bekend…?

 

…wordt vervolgd!

 

26 08 ’14 Een vraag van Frank Smith:

 

 

Ik wil een eigenbouw chopper kopen met bj 1995.
Gezien het prijskaartje 15.000 euro en alle verhalen over terug roep acties, zou ik hier wel graag duidelijkheid over willen hebben.
Als ik het goed begrijp zegt de RDW kijk goed wat je koopt. Maar gezien de RDW je terugroept. lijkt mij dan ook dat de RDW mij moet kunnen vertellen of ik deze motor nou wel of niet moet kopen.
Mijn vraag is dan ook, komt er ook een terugroepactie voor motoren die ouder zijn?
En zo ja, bied de RDW dan de mogelijkheid dat ik eerst met de motor kom, en dat die gecontroleerd wordt.
Of moet ik eerst mijn zuur verdiende centen uitgeven, en dan later maar zien wat ik gekocht heb?

Reactie van de RDW, AVC en LIV luidt:

Of er een terugroepactie komt voor alle eigenbouwers met meerdere keren gebruikte hoofdonderdelen  is niet bekend.

Over de aankoop beslist de heer Smith zelf. De overheid kan en wil niet bij iedereen over  de schouder meekijken om een miskoop te voorkomen.
De RDW verricht ook geen aankoopkeuringen. In sommige gevallen is een vooronderzoek bij de RDW mogelijk maar dan moet dat gerelateerd zijn aan een kentekenaanvraag , heractivering of bijvoorbeeld een motorwijziging. Neem hierover contact op met de RDW.
Als je niet ter zake deskundig bent is telkens weer het advies: koop bij een erkend bedrijf dan is het verhaalsrecht bij eventuele problemen redelijk goed geregeld.
Taxatiebureaus  kunnen ook een oordeel geven over de originaliteit en kwaliteit van een motorfiets.

Een vraag van Danny:

Bij toeval werd ik door iemand erop gewezen dat er een soort terugroepactie loopt op zelfbouw motoren. Na een zoektocht op het internet ben ik hierover uw artikel tegen gekomen. 
Mijn motor is een zelfbouw motor die op 14-03-2011 op kenteken is gezet. 
Kan ik daarom een keer een oproep verwachten voor een onderzoek? Of is dit enkel het geval voor een bepaalde groep verdachte kentekens?
Voor zover ik weet is mijn motor opgebouwd met een nieuw geïmporteerd blok dat tijdens de gehele keuringsprocedure gebruikt is en ook daadwerkelijk in de motor gemonteerd is.

Alvast bedankt voor jullie moeite en antwoorden!

Reactie van de RDW, AVC en LIV luidt:

Als het blok sinds de toelatingskeuring niet is gewijzigd hoeft hij zich geen zorgen te maken en zal hij geen oproep ontvangen. Mocht hij besluiten een ander blok (andere motorcode) te monteren dan dient hij zelf een keuring motorwijziging bij de RDW aan te vragen.

 

Een vraag van Duik:

Bij deze een gecompliceerd verhaal. De eigenaar van deze motor, Duik, heeft zijn vorige, indertijd gestolen motor, na een tijd weer teruggevonden, de onderdelen voor een nieuwe motor met nieuw frame gebruikt en laten keuren, zonder problemen.
Nu komt het eerste probleem boven water: de donormotor staat niet als gestolen bekend bij de politie, maar volgens de RDW zit er wel nog een diefstalsignaal op. Hoe kan dat?
Duik heeft ‘m zelf teruggehaald en het is bij de verzekering en de politie bekend dat de motor teruggevonden is, inclusief frame en motorblok. 
Het tweede is dat er aan het VIN gerommeld /gelast zou zijn, dat schijnt volgens de framebouwer pertinent niet waar te zijn, hij heeft het frame op bestelling gemaakt, en samen met de huidige eigenaar is de motor opgebouwd met deels de onderdelen van zijn vorige motor, die nu dus als  ‘donormotor’ dienst deed. De framebouwer, Ferox Performance, Lando Beugelsdijk, is bereid daarover een verklaring af te leggen.

Geschiedenis motor

Historie van de motor, die ‘Duik’ gekocht heeft, gestolen werd, teruggevonden werd en toen als donormotor voor zijn huidige zelfbouwmotor is gebruikt. 

De motor met het kenteken MN-DX-10 werd op 7-7-2005 overgenomen van de heer G. Vermeer. Tijdens de 1e helft van 2006 werd deze motor gestolen. Hiervan werd aangifte gedaan bij de Politie te Nieuwegein.
Door veel bekendheid te geven aan de diefstal via Harley-Davidson clubs, internet en vrienden, werd de motor begin 2007 teruggevonden.  De motor was grondig vernield en veel onderdelen ontbraken.
Er is toen in opdracht een nieuw frame laten bouwen met een lagere zithoogte (de oude motor was te hoog voor Duik). De aanschaf betrof o.a. frame, een speciale achterbrug, aangepaste olietank, enzovoort. Deze spullen werden besteld bij de firma Ferrox Performance v.o.f. te Noordwijkerhout. Met de eigenaar van het bedrijf, de heer Beugelsdijk werd de afspraak gemaakt dat Duik de motor zelf zover mogelijk met behulp van vrienden op zou bouwen om kosten te besparen en de heer Beugelsdijk daarna de keuring bij de RDW zou verzorgen.
Toen het frame in mei 2007 klaar was is dat, samen met wat andere onderdelen, opgehaald bij Lando Beugelsdijk en is Duik samen met G. Dijkshoorn (de eigenaar van HD Service G. Dijkshoorn, Amaliastraat 3, te Utrecht) de motor op gaan bouwen. De onderdelen werden besteld bij de firma Zodiac en Motorcycle Storehouse.
Nadat de motor opgebouwd was, is deze begin 2008 weer teruggebracht naar de firma Ferox Performance in Noordwijkerhout om gekeurd te worden bij de RDW. Na keuring werd het kenteken MS-VR-32 afgegeven.
Het oude frame, met veel onderdelen die niet nodig waren, van de oude motor MN-DX-10 zijn verkocht. 

Reactie van de RDW, AVC en LIV luidt:

Naar aanleiding van bovenstaande is contact gezocht met het LIV. Het is kort samen te vatten voor de MS-VR-32 naar aanleiding van het recente identiteitsonderzoek:
• VIN in het frame is (deels) vervalst, zodanig dat identificatie van het frame niet meer mogelijk is: onbruikbaar voor herregistratie
• Motorbloknummer is vervalst en niet meer te identificeren. Het vervalste ingeslagen motornummer hoort bij een in België gestolen H.-D.: blok onbruikbaar voor herregistratie
• Versnellingsbaknummer is ook vervalst en niet meer te identificeren: onbruikbaar voor herregistratie
• Tijdens de toelating in 2008 is de MS-VR-32 met een ander motorblok en versnellingsbak aangeboden en aldus toen van een kenteken voorzien. 
• De “donormotorfiets” met kenteken MN-DX-10 staat op WOK en krijgt een oproep voor keuring.

In de tijd tussen 2008 en het onderzoek in 2013-14 is er blijkbaar nogal wat aangepast? 
Conclusie nu : gehele motorfiets komt niet meer in aanmerking voor een heractivering of nieuw kenteken. 

Een vraag van Maarten Pronk:

 
Welke waarde heeft kopen te goeder trouw, welke rechtsbescherming heb je als koper in deze situatie. 
Zuivere motieven, marktconforme prijs, verkoper staat met naam en toenaam op de papieren en is dus gerechtigd tot verkoop, controle van het RDW systeem en juistheid van VIN nummers in het frame.
 
De uitspraken ” Weet wat je koopt en bij wie je ‘t koopt / We willen de consument beschermen en de markt zuiver houden” zijn zinloze uitspraken als je de koper niet de middelen bied om dit goed te kunnen checken.
 
Ik heb alles wat binnen mijn mogelijkheden ligt gecontroleerd en toch ben ik het uiteindelijk die moet bloeden voor deze al jaren bekend zijnde misstanden.  Heb zelfs voor aankoop de RDW gebeld met de mededeling dat er een ander zwaarder blok in zat maar daar werd alleen maar gereageerd met een felicitatie met de aankoop van mijn motor.
Ik vindt het werkelijk te bizar voor woorden dat de enige oplossing die mij nog rest is het kopen van een nieuw frame/onderdelen en dat me dan ook nog eens kosten in rekening worden gebracht voor een keuring. Ik heb hier simpel weg GEEN geld voor.
 
Ik heb een andere oplossing: Bij de RDW is exact bekend wat er allemaal mis is met mijn motor. Nummers van onderdelen en een fout frame zijn bekend. Maak hiervan een uitgebreide aantekening in jullie systeem en laat mij weer rijden. Stel ik zou de motor nog eens willen verkopen dan heeft die koper wel de juiste middelen om te controleren of hij de motor kan aanschaffen. Een beschermde koper die weet bij wie hij koopt en de markt is zuiver. Geen zinloze uitspraak maar werkelijkheid. 
 
IK HEB NIETS FOUT GEDAAN RECHTSTAAT NEDERLAND!
 
Groet,
Maarten Pronk

Hierbij de reactie voor Dhr. Pronk.
 
Contact hierover met de RDW over deze specifieke zaak leverde op: 
Het VIN in het frame is vals/vervalst en de vervalste aandrijflijn-numers blijken bij nader onderzoek bij HD in de States van diefstal afkomstig te zijn. Het afgegeven kenteken heeft hoort niet bij deze motorfiets zoals die ooit is toegelaten door de RDW. Dit is ook de reden voor intrekking van de geldigheid.

Algemeen geldt:
Aankoop van een motorfiets is iets waarover jezelf hebt beslist. De wet kan je daarbij enige bescherming bieden maar het is en blijft een zaak tussen koper en verkoper. Dus eerste gang is altijd terug naar de verkoper als zaken niet blijken te kloppen. Civielrechtelijk de verkoper aansprakelijk stellen voor de geleden schade blijft vaak als laatste middel over.

Er is geen enkel land behalve Nederland waar je al een kenteken kunt controleren op diefstal. Ook de site Stopheling.nl, waar serienummers van allerlei goederen kunnen worden gecheckt, is vrij uniek.
Weten van wie en wat je koopt blijft ondanks de hiervoor genoemde sites altijd belangrijk. 
Ook handelssites als o.a. Marktplaats geven uitgebreide tips over hoe je veilig kunt handelen.
Als je zelf geen kennis van zaken hebt, koop dan bij een erkend bedrijf. Dat geeft je de beste kans op verhaalsrecht als er iets mis blijkt te zijn.

De RDW kan natuurlijk nooit gestolen goederen legaliseren, dat zou immers heling zijn, hoe schrijnend een zaak soms ook is.
We betreuren de situatie waarin Dhr. Pronk  zich bevindt  maar de rechtstaat Nederland is niet verantwoordelijk voor een koop die hij zelf heeft gedaan.