The new Sportster. Refining the ride without taming the spirit.
De vier nieuwe Sportsters testen, vier verschillende modellen, waar we met vier verschillende rijders mee op pad gaan. De rijders wisselden regelmatig van motor, en namen elk een lang weekend de motor mee die hun het beste beviel. De Sportsters hebben allen een nieuw frame, en het blok hangt nu in rubbers. Meer vermogen, betere rij-eigenschappen. Nog meer rijplezier gegarandeerd, en dat willen we dan ook gelijk doen; “Rijden!”
We stellen u voor aan ons DreamTeam; het ‘Sportster Squad’
Sandra, Ingrid, Mark, en ik zei de gek, gingen rijden op de nieuwste Harley-Davidson Sportster modellen 2004. Dat zijn de Sportster 883, 883 Custom, 1200 Custom, en de 1200R Roadster. Omdat iedereen verschillend is, en zijn of haar persoonlijke voorkeur heeft, gingen we eerst een dag gezamenlijk rijden, en ondertussen wisselden we onderling veel van de motoren.
Daarna gingen we een lang weekend alleen op stap met ons favoriete model, en mochten we onze ervaringen op papier zetten. Sandra rijdt in het dagelijks leven op een omgebouwde Suzuki Intruder, Ingrid een Suzuki 400 X Impulse, Mark een omgebouwde HD Softail, en ik op een HD Dyna Wide Glide.
Allereerst de belangrijke verschillen tussen de vier Sportsters. De 883 is een basis uitvoering, sober, makkelijk, en vlot. De 883 Custom is uitgevoerd met forward controls, 16inch crome slotted achterwiel, 21inch voorwiel, duo zadel, en een forse verchroomde koplamp. De 1200 Custom is eigenlijk hetzelfde, en heeft alleen een blok met iets meer dan driehonderd cc inhoud extra. De uitvoering is verder wat luxer, met o.a. een chromen dashpanel en primairy cover. De 1200R Roadster is meer dan de grote broer van de 883. Naast meer blokinhoud is de 1200R voorzien van dubbele schijfremmen vóór, toerenteller, en heeft net als de 1200 Custom een heel andere motorkarakteristiek dan de 883 modellen. Belangrijkste verandering voor alle Sportster modellen is dat de motorblokken nu ook net als de Dyna’s en de Road King’s nu in rubbers zijn opgehangen. Na ruim 47 jaar (in ’57 kwam de eerste Sportster op de markt) is de Sportster nog steeds een sportieve bike, en is er door de jaren heen veel veranderd. Maar zoals alle modellen van HD, is alles héél geleidelijk gegaan. Maar de vele kleine veranderingen samen hebben een totaal andere motor van de Sportster gemaakt. En toch ook weer niet…
Vaughn Beals
Het uiterlijk van de nieuwste Sportster verschilt eigenlijk niet eens zo gek veel van de eerste XL modellen uit 1957. Maar wat afwerking, techniek, betrouwbaarheid,en remmerij betreft is er gelukkig veel verbetert. Geleidelijk is alles beetje bij beetje mee ‘ge-evolueerd’, het verschil tussen opeen volgende modellen is vaak summier, maar als je van een oude ironhead Sportster uit bijvoorbeeld 1970 overstapt op een Evo model uit 1990, en dan weer op de 2004 modellen, dan merk je het wel degelijk. Want de drie grootste ergernissen; lekken, trillen, en slechte remmen, behoren nu gelukkig tot de verleden tijd. In 1982 werd een begin gemaakt met kwaliteitscontrole. De ommekeer was vooral te wijten aan Vaughn Beals, toentertijd vice president ‘engineering’ bij Harley-Davidson. Tijdens de introductie van de ’83 modellen werd de nieuwe Sportster; de Roadster geïntroduceerd. Een chromen dashboard ring bleek telkens eraf te vallen, en Vaughn zei doodleuk: “Of dat ding word góed gemaakt, of de hele motor word úit de dealershow gehaald!” Ook hém was dus gebleken dat zowel dealers als rijders betere producten eisten. De Roadster werd goed gemaakt, en door het publiek enthousiast ontvangen. En nu, een dikke 20 jaar later, is er dan een nieuwe Roadster, die ongetwijfeld net als de andere Sportster modellen met even veel, zo niet meer enthousiasme ontvangen zal worden!
1200 Custom
Na een stuk met alle vier modellen te hebben gereden, zijn we het alle vier unaniem eens; de 1200 Custom rijdt het comfortabelst. De zithouding, het comfortabele zadel, relaxte forward controls, en het fraaie uiterlijk zijn voor ons alle vier grote pluspunten. In deze test gaan we met alles, van prestaties tot comfort, uit van de oudere Sportster modellen. We refereren dus niet of nauwelijks aan andere types of merken. Wél zijn de waarderingen en meningen op de staatjes die je in de kadertjes vindt objectief, maar wel gemaakt met de achterliggende gedachte dat het HD’s zijn; custombikes dus.Want appelen met peren vergelijken heeft geen zin. De 1200 Custom is fraai afgewerkt met de chromen strip op de tank. Two-tone paint, mooie decals op de tank, allemaal chique en goed afgewerkt. Maar er is meer moois, zoals veel chroom; zoals de vele blokdelen, primary, tellerhuis en risers, en ook is het achterwiel verchroomd. De motor is ook voor kleinere mensen goed te bereiden, stuurt licht en neutraal, en de remmen zijn goed. Dat iedereen zo goed over deze Custom te spreken was, kwam vooral door het soepele blok, wat lekker oppakt; vlot accelereren en al gauw zit je op de 150 km/u. Daarna is de puf eruit, en bij 160 is de koek op. De bike blijft stabiel, en is ook in bochten goed te corrigeren, en blijft z’n koers goed volgen. Soepel en relaxt zijn de trefwoorden voor de 1200 Custom, die Sandra het weekend meeneemt.
883 Custom
De kleinere Custom lijkt erg op de 1200, maar mist wat vermogen. Daardoor is de 883 iets minder soepel, maar wel voor iedereen heel makkelijk te berijden. De motor is een allemans vriend, die nooit de rijder voor verassingen zal plaatsen. Lekker laag, met een comfortabele zithouding is de 883 Custom ook heel geschikt voor kleinere mensen. De 883 is wat soberder uitgevoerd; wel met two-tone paint, maar geen chromen tankstrip, en het blok is in een matte finish uitgevoerd in plaats van de verchroomde zoals op de 1200 C. De 883 Custom laat zich goed en makkelijk rijden. Het 21inch voorwiel stuurt licht de bochten in, en zonder enige moeite kan je lekker rond tokkelen. De eindsnelheid is wat lager dan de 1200, maar waarschijnlijk meer dan genoeg voor de meeste custom rijders. Ingrid is al vanaf het begin verliefd op de rode Custom, en gaat hier ’s lekker een paar dagen mee op pad.
883
De 883 is de meest ‘basic’ van onze vier Sporty’s. Een fun bike, die je vlot door de versnellingen heen jaagt, heel erg geschikt voor korte bochtjes, dijkweggetjes en stadsgebruik. De afwerking is strak en eenvoudig; veel zwart, weinig chroom, gewone 16- en 19inch gietwielen. Een éénpersoons zadel geeft al aan dat dit een fiets is die je het beste alleen kan rijden. Maar door de hogere zitpositie (693 t.o.v. 668 van de Customs) veel grondspeling, en hoog geplaatste voetsteunen maken de 883 een wendbare stuurfiets. Wel mis je het ‘eindshot’, bij 140 houdt het op, wat nét iets te weinig is. De afwerking laat ook wel wat te wensen over; zo zijn onder de benzinetank alle draden en kabels erg slordig gelegd, en goed zichtbaar. Het linker zijdeksel is met een klemsysteem gemonteerd, wat niet al te stevig bleek te zijn. Het rijden is echter dikke pret met de 883; veel bottompower, en lekker door de versnellingen jagen! Echt iets voor Mark dus.
1200R Roadster
Een rechtstreekse afstammeling van de ‘83er Roadster, en natuurlijk geïnspireerd op de XR750 dirttrack racers van Harley. De Roadster is getooid in de racekleuren met een tank embleem uit vroeger jaren, en is een kruising tussen racey, retro, en modern geworden. De invloeden en geschiedenis van het verleden zijn in de 1200 R goed terug te vinden. Dubbele schijven met nieuwe remklauwen vóór, toerenteller, breed vlak stuur, en een opgepept blok. Het 1200 blok wat in zowel de R als de Custom uitvoering gebruikt word is standaard voorzien van hoge compressie zuigers, geflowde cilinderkoppen, en hete nokkenassen. Gáán dus! Vooral door de nokkenassen moet de motor op wat hoger toerental gereden worden. Vooral tussen de 3500 en 5000 rpm voelt de 1200R zich het lekkerste. Rustig rijden met weinig toeren kan natuurlijk ook, maar daar heb je de 1200 R niet voor! De top had ook best wat meer mogen zijn, met 165 km/u is het einde in zicht. Het rode gebied begint bij 6000 toeren. In de eerste versnelling 80 km/u, in twee 125, in drie 150, en in vier en vijf niet veel meer. Het meest rij je in de derde of vierde versnelling, zo rond de 3500/4000 toeren. Lekker oppakken en bochten uit accelereren, daar is de 1200 R sterk in. De zithouding en het uiterlijk van de R ten opzichte van de Custom maken groot verschil in rijstijl en gevoel met de motor.
Meer vermogen
De vier Sportsters zijn op veel punten verbetert. Alle vier hebben ze het nieuwe frame, waarbij de trillingen niet of nauwelijks doordringen tot de berijder. Alleen als je rond de 120 km/u komt worden ze voelbaar, maar niet hinderlijk. De remmen zijn nu gewoon goed te noemen, al hebben ze wel wat kracht nodig om hard te kunnen remmen. De dubbele voorrem van de Roadster is heel goed doseerbaar, en remt als een tijger. De achterband is nu bij alle Sportsters 150 dik, en dat staat een heel stuk beter. De afwerking laat qua bedrading nog wel wat te wensen over. Vooral tussen tank en blok is het erg rommelig. De zijdeksel en olietank hebben ook een nieuwe vorm; erg ‘smooth’. De zijdeksels zitten met een klemsysteem, waarbij je goed moet opletten of de klemmen wel goed zitten. Een beetje knullig systeem, wat niet al te stevig bleek te zijn. Het motorblok levert meer vermogen. De cilinderkoppen zijn vernieuwd, en de nieuwe zuigers hebben oliekoeling aan de onderzijde. Daarbij hebben de 1200’s extra vermogen en meer koppel gekregen door performance nokkenassen en high-flow cilinderkoppen. Maar door de emissie eisen worden motoren erg arm afgesteld. Het eerste wat vermoedelijk bijna elke nieuwe Sportster (of andere HD) eigenaar dan ook zal doen is de motor voorzien van een high-flow luchtfilter, en uitlaten die wat minder restrictie hebben en gelijk een fraaier geluid produceren. Vergeet niet de carburateur (of injectie) aan te laten passen! Denk wel aan je garantie bepalingen; en laat het door een Authorised HD Dealer doen. Zodra de motor beter ademt, word de fun drie keer zo groot met rijden. Het blok word veel soepeler, geeft eerder vermogen af, en laat zich veel fijner rijden.
Rijden is fun
Conclusie, de Sportster heeft een grote stap in Evolutie gezet. Het klassieke Sportster uiterlijk is nog steeds goed herkenbaar, maar het is in de loop der jaren een nieuwe motor geworden. Rammelen, trillen, veel mechanische herrie, lekken, en slechte remmen behoren god zij dank tot het verleden. Het nieuwe frame is erg goed; stijf, en trillingsvrij. De zithouding is comfortabel en relaxt op de Customs, en sportief zonder vermoeiend te zijn op de 883 en de 1200 Roadster. De remmen voldoen aan de moderne eisen, vooral de R is fantastisch met de dubbele voorrem. Het vermogen is ruim voldoende, met een Screamin’Eagle filter en uitlaten kan dit nog veel meer en soepeler worden. Rijden is fun op alle vier de modellen. Vooral kleinere mensen zullen erg veel plezier hebben van de Customs. De 883 en de 1200Roadster zijn gemaakt voor fun, van toeren tot raggen over de dijken, met de 883 zijn erg lange afstanden over de snelweg wat vermoeiend rijden. De bevestiging van de zijdeksels en de wat rommelige bedrading zijn kleine minpunten. Bagage meenemen, of een duo passagier, zal ook niet meevallen. Maar in de Parts & Accessoiries catalogus van Harley-Davidson zijn hier weer vele oplossingen te vinden. Wij hebben met erg veel plezier op de nieuwe Sportsters gereden. De slogan van Harley, “Refining the ride without taming the spirit.” Werd zonder meer waargemaakt! En dat de Sportster een ‘vrouwenfiets’ is, vergeet het maar. Vermogen en rij kwaliteiten van vooral de 1200R Roadster bewijzen het tegendeel. Een sportieve Sportster die zijn naam waarmaakt!
Met dank aan Harley-Davidson Benelux
www.harley-davidson.nl
www.harley-davidson.com
Onno “Berserk” Wieringa