HCS FLHRCI UNI-GO COMBINATIE
Comfort, ontspanning, en veel ruimte.
Op weg met de HCS FLHRCI Uni-Go combinatie.

BigTwin gaat comfortabel een roadtest maken met een Road King met aanhanger. Een combinatie geschikt voor oudere jongeren en heropstappers; óf voor iedereen?
Arjan Neeleman van HCS in Rijswijk gaf mij de Harley-Davidson mee; uitgerust met bíjna alles er op en er aan wat een mens zich maar kan bedenken…

Na de winter kriebelt het bij de eerste mooie zonnige dagen bij elke motorrijder. Bij mij niet anders, al rij ik ’s winters ook regelmatig, met de zon en een wat aangenamere temperatuur is het toch wel veel lekkerder op de motor. Eind maart krijg ik van HCS de combinatie voor enige tijd mee, om aan den lijve te ondervinden hoe het rijdt. De nieuwe FLHRCI Road King, zoals de motor voluit heet, staat al klaar, met de aanhanger erachter. Henk en Arjan, beiden werkzaam bij HCS, vertellen het één en ander over de combinatie. De Road King is standaard uitgerust met injectie, cruise-control, en ruime leren tassen. Voor het typerende wat vollere HD geluid zijn Performance uitlaten van Screamin’Eagle gemonteerd. Extra accessoires zijn onder andere de handvat verwarming, extra spotlights, en de GPS. GPS is een navigatie systeem, en de afkorting staat voor Global Position System, en werkt met behulp van meerdere satellieten, die op drie meter nauwkeurig weten waar je je bevindt. De GPS is een uitkomst voor mensen zonder richtingsgevoel, maar ook voor mensen die veel onderweg zijn. Het systeem werkt simpel; je geeft de plaats en adres aan waar je heen wilt, en de GPS wijst de weg. Met een kaartje op het display, en gesproken door de speaker, of via de oorschelp als je op de motor bent. Groot voordeel van de GPS systemen die door HCS worden geleverd, is dat je het systeem in de auto, maar ook op de motor kan meenemen! Eén schroefknop en één draadje losmaken, en je neemt het mee naar elke auto of motor! Overzetten is vijf seconde werk, makkelijker kan niet. De handvat verwarming werkt eenvoudig, door de knop op het linkerhandvat te verdraaien kan je kiezen uit vijf verschillende standen. De standaard op de FLHRCI gemonteerde cruise-control is net zo makkelijk te bedienen; eerst de cruise-control met de linkerduim aanzetten, en dan als je op de snelheid bent die je wilt blijven rijden; even met de rechterduim de cruise-control activeren. De Uni-Go aanhanger heeft een koppeling die niet fout kan gaan, en de bovenklep gaat met een slotje open en dicht. We lopen alles nog even na, en dan komt het moment om te vertrekken. Ik pak m’n spullen, en hoef dit keer niet met een zware rugzak te gaan rijden; bagageruimte zat!

Verrassend ontspannend
Met een druk op de startknop komt de ‘King tot leven. De motor loopt gelijk mooi stationair, ook al is het best nog wel frisjes. Eén van de voordelen van injectie ten opzichte van carburateurs, waarbij je altijd even de choke moet gebruiken. Helm op, en daar ga ik. De eerste meters is het even wennen; het is bij elkaar toch een behoorlijk spulletje. Qua gewicht, maar ook de lengte met het aanhangertje er achter. Als ik een stuk file heb, en er tussendoor laveer met het hele spulletje, moet ik wel even rekening houden met het feit dat de aanhanger er achter zit bij invoegen, de combinatie is iets langer dan ik gewend ben. Ik rij via de A12 en de A2 naar Culemborg, en ga vanaf daar helemaal binnendoor over de dijken naar Arnhem. Ik merk nix van de Uni-Go, hij ligt strak achter de Road King. Waar ik bij andere merken aanhangers nog wel eens last had van een wat slingerende beweging, en ook eens een aanhanger die erg stug was, en daardoor begon te ‘dansen’ achter de motor, heb ik van de Uni-Go geheel geen last! Op een leeg stukje snelweg vlak voor Utrecht heb ik het gas er even goed opgezet. Alles bleef mooi stabiel, tot ruim 140 km/u. Vanaf deze snelheid ging de motor wel wat ‘zoeken’, en toen ik bijna 180 km/u reed, werd het minder leuk toen de motor begon te slingeren. Maar dit heeft ook te maken met het feit dat ik alleen reed, en met het grote windscherm er op. Dit heeft veel invloed op het stuurgedrag. En met een duopassagier mee, heeft de motor meer gewicht, en is dan daardoor ook veel stabieler. Maar dit zijn natuurlijk omstandigheden die niet vaak voor zullen komen; in de praktijk rijdt de combinatie meestal tussen de 80 en 120 km/u. En dan rijdt het verrassend ontspannend!
Comfortabele koek
Na net van een naked bike te zijn afgestapt, is dit heel andere koek. Maar wél heel comfortabele koek! Géén koude handen; ook al pretendeer ik een stoere bikkel te zijn, ik moest toch de handvat verwarming uitproberen… En warme handjes is dan toch heel fijn rijden! Het grote windscherm zorgt ervoor dat je relaxed rechtop kan blijven zitten, en je geen winddruk hebt op het bovenlichaam, waardoor je vaak aan het stuur gaat hangen, wat na een langer stuk vermoeiend wordt. Op de dijken is het lekker toeren, de FLHRCI laat zich makkelijk de bochten doorgooien, en de Uni-Go volgt braaf. Zelfs in erg lange, en snelle bochten, waar de treeplanken aan de grond kwamen, merkte ik helemaal nix van de aanhanger. Stabiel, en goed verend rijdt deze mee. Ik stop om even wat kiekjes te maken langs de dijk, en haal mijn spullen uit de aanhanger. Er zit meer ruimte in dan je zo op het oog zou zeggen. De Uni-Go heeft een inhoud van maar liefst 140 liter! Naast een grote tas met camera’s, mijn rugzak met regenkleding en dergelijke, hebben ook mijn statief, een extra helm en jas, en een fles drinken en wat te eten ruim voldoende plaats. En er was zelfs nog behoorlijk wat ruimte over! Toch wel lekker makkelijk meenemen zo; geen gekloot met bagagerekjes en spanbanden.

Nieuwe vriendin
Ik verdiep me in de GPS. Voor ik verder rij, wil ik een adres invoeren in het GPS systeem. Als een echte eigenwijze Hollander eerst zelf kloten; en vooral de gebruiksaanwijzing niet lezen. Maar het werkt heerlijk simpel. Ik voer een adres in wat in Arnhem is, en de route wordt uitgerekend. Ik start de ‘King weer, en met de oorschelp onder de botsmuts, ga ik weer op pad. Als ik weg rijdt, zegt gelijk zegt een vriendelijke doch dwingende vrouwenstem waar ik heen moet. Gewend om overal tegenin te gaan mompel ik gelijk wat terug in m’n helm. Op het display verschijnt een duidelijk en gedetailleerd kaartje, met daarnaast de aanwijzingen. Ook staat er de tijdsduur, en de afstand tot het volgende kruispunt, rotonde of afslag. Fout rijden kan bijna niet meer. Om ‘Miep’, zoals ik mijn GPS-meisje noemde, te verwarren, reed ik expres soms verkeerd. Zij berekend dan binnen een paar tellen een nieuwe route, en was niet van de wijs te brengen. Soms moest ik ook een andere weg nemen, bij voorbeeld als er wegwerkzaamheden waren. Maar je bent zó weer op de goede weg terug met de aanwijzingen van Miep. Op het schermpje is ook precies te zien waar je je bevindt, en hoe die weg heet. Verdwalen kan je dus echt niet meer! Na een stuk rijden was ik gewend aan de stem van Miep, en ik betrapte mezelf er op dat ik naar haar begon te luisteren, sterker nog; ik deed gewoon wat ze zij! Wat nog maar weinig vrouwen was gelukt, had zij al na een half uurtje voor elkaar… Vooral in de stad begon ik haar steeds meer te waarderen; geen gekloot meer met een kaart op de tank, niet meer op (vaak onvindbare ) plattegronden kijken, en niet de weg hoeven vragen aan plaatselijke aboritionals. Het rijden was nu nog veel ontspannender geworden. Je hebt meer tijd om om je heen te kijken, en daarnaast is het ook een stuk veiliger; het stemmetje van Miep zegt waar je heen moet, dus je kunt je veel meer op het verkeer concentreren. Zo werd Miep al snel mijn nieuwe vriendin, één waar ik naar luisterde…

Boodschapjes doen
Via Arnhem ging ik richting de Veluwe, en reed deels snelweg, en deels provinciale weg. Lekker toeren, mooi weer, en ik had veel bekijks met de HCS combinatie. Het gemak van de aanhanger, en de GPS ging ik steeds meer waarderen. De stem van Miep zorgde ervoor dat ik overal makkelijk, en mede daardoor ook op tijd aankwam, en de aanhanger dat ik lekker ontspannen kon zitten zonder rugzak en tas achterop. Vooral toen ik ’s avonds naar huis reed, en nog even boodschapjes moest doen. De binnenverlichting in de aanhanger bleek opeens toch wel heel handig te zijn! (alleen niet vergeten om weer uit zetten!) Ik had nog plaats genoeg voor een halve kar met boodschapjes, wat anders gedeeltelijk in de rugzak erbij gepropt moest worden, en gedeeltelijk onder m’n jas mee zou moeten worden genomen. Het laatste stuk reed ik binnendoor over kleine weggetjes, het werd al behoorlijk donker, maar met de spotlights aan had ik licht genoeg op de weg. Toch wel fijn; wat extra verlichting. En wat ook heel fijn was; alles was nog heel toen ik thuis de boodschapjes te voorschijn haalde.

Ouwe lul?
Het begon rap te wennen; ’s morgens de ‘King uit de garage rijden, Miep vertellen waar ik heen wilde, achter het windscherm kruipen, en zodra ik op weg was de verwarming en de cruise-control aan. Ik schrok van mezelf; was ik een ouwe lul geworden? Of een verwend jochie met een nieuw speeltje? Tsja, daar moest ik even over na denken. Het was de laatste dag, ik moest vanmiddag de Road King met de Uni-Go aanhanger weer inleveren bij HCS. Via Noord-Holland naar de kust, om even heel wijs en stoer op de boulevard met andermans veren te gaan pronken. Het leek me leuk om nog even een kiekje te maken bij het Kurhaus in Scheveningen. Het is tenslotte toch een motor met een klassieke en luxueuze uitstraling, die voor het Kurhaus zeer zeker niet misstaat. Helaas stond de zon verkeerd, waardoor ik geen mooie foto zou kunnen maken. Maar de motor had wel een enorm hoge aantrekkingskracht op tientallen loslopende kwebellende Japannertjes met cameraatjes! Het leek wel een film, en net als in de reclame was het wel tien keer: “You take picture of me, ja?”.

Het laatste stuk naar HCS wist ik het antwoord; ik vond van mezelf dat ik (nog) geen ouwe lul was, maar het heerlijk vond om ’s gewoon lekker ontspannen te rijden met deze combinatie. Ik vind alles op twee wielen leuk, en ook al waren dit er dan drie, ook dat kan heel leuk en vooral zeer comfortabel en ontspannend zijn! De Uni-Go aanhanger is zeker een fantastisch goede oplossing als je veel rijdt, en vaak spullen mee moet nemen. Makkelijk al je spullen droog en veilig meenemen, ook ideaal voor vertegenwoordigers die anders in de file vaststaan! Ook voor vakantie is het natuurlijk een praktische oplossing, waardoor je makkelijk wat meer mee kan nemen. Wanneer merk je dat de aanhanger er achter zit? Tijdens het rijden eigenlijk nooit, alleen toen ik over een paar hele slechte klinkerweggetjes reed, en te snel een verkeersdrempel wilde nemen. Dan voel je de aanhanger even springen, maar dat is wel ook gelijk weer voorbij! Maar het meest waardeerde ik Miep, mijn GPS vriendinnetje. Het scheelt zóveel tijd en ergernis als je vaak en veel rijdt, dat dit echt een aanrader is! Is het té modern voor een HD of andere motorrijder? Ik vindt zeer zeker van niet. Je hebt niet alleen veel meer rijplezier, maar het bespaart ook nog eens veel tijd en geld. Het zal wel even wennen zijn; maar dat was ook het geval bij de eerste elektronische ontstekingen, de eerste benzine-injecties, zaktelefoontjes, digitale camera’s, en laptopjes. Want ook deze items vinden we steeds normaler!

Miep mot mee!
Bij HCS aangekomen leverde ik de ‘King & Go combinatie weer in. Arjan Neeleman vroeg hoe het was bevallen; en ik moest eerlijk bekennen dat het mij was meegevallen, sterker nog, het was mij heel goed bevallen! De FLHRCI Road King en de Uni-Go aanhanger kreeg HCS terug, maar tegen Arjan zei ik “Miep mot mee, die hou ik!” Ik bleek tóch ’n beetje een verwend jochie te zijn, ik was al teveel aan de GPS gewend. Laat iedereen maar lachen, (en verdwalen…) ik laat me verwennen door Miep!
Hoe meer je tegen moderne technologie bent, en hoe meer commentaar je op deze combinatie hebt; des te meer zou ik je willen aanraden om tóch eens een proefritje bij HCS te maken met de Uni-Go aanhanger, en/of het GPS systeem. Ook ík durf het eerlijk toe te geven; het rijdt toch wel lekker…

Onno “Berserk” Wieringa (rijfoto’s Lein Kaland)
Met hartelijke dank aan Arjan Neeleman,
HCS Harley-Davidson Rijswijk
Sionsweg 70
2286 KN Rijswijk
tel.015-2144946 fax 015-2144960
E-mail: info@hcsmotor.com