H-D FXDWG DYNA WIDE GLIDE
Roadtest Harley-Davidson FXDWG Dyna Wide Glide

Het uiterlijk is afgeleid van de eerste fabriekscustom van Harley-Davidson, die in 1980 het levenslicht zag onder de naam FXWG. De Wide Glide was afgeleid van de Super Glide familie; de Super Glide, Low Rider, en de Super Glide Fat Bob. Na ruim 23 jaar is er natuurlijk veel verandert op technisch gebied. We doen een weekje Wide Glide, we rijden niet alleen, maar bovenal genieten we!

De verantwoordelijke man op het styling department van Harley-Davidson, een zekere Willy G, (de ‘G ‘ staat voor Godfrey) had de wereld al in 1971 verrast met de eerste Super Glide, waarna vooral de Low Rider in 1977, en de FXB Sturgis en Wide Gilde modellen die in 1980 uitkwamen diepe indruk maakten op de liefhebbers van custombikes. Het waren zware tijden voor HD, wat toen nog onder AMF viel. De helft van de werknemers was al ontslagen, en het bankroet hing als een grote, dreigende zwarte wolk boven Harley-Davidson. De Shovelheadblokken konden niet meer voldoen aan de eisen van die tijd. De kwaliteit was in die jaren ronduit slecht, en de redding van Harley-Davidson was de Evolution motor, die net op tijd in 1983 ( twee jaar later dan gepland) werd geïntroduceerd. Ondertussen is de Wide Glide dus al met haar derde generatie blokken bezig, en frame, versnellingsbak en koppeling zijn de afgelopen drieëntwintig (!) jaar ook drastisch verbetert. Looks, attitude, en aantrekkingskracht zijn echter onveranderlijk aanwezig gebleven.
Looks
Om met de ‘looks’ te beginnen; ondanks de nieuwe blok / bak/ frame technologie is nog steeds duidelijk de overeenkomst met de Wide Glide uit 1980 te zien. Leg een foto van een nieuwe Wide Glide en één van de eerste uit ’80 naast elkaar, en je ziet haast geen verschil. Kan een model dan, op wat technische wijzigingen na, ruim drieëntwintig jaar lang mensen blijven bekoren, en zo ja, wáárom dan? Het antwoordt ‘Ja’, is even simpel als complex. Wat kan een motor hebben om haar aantrekkingskracht zó lang te kunnen behouden? Het is vanaf het begin een productiemotor geweest die als één van de heel weinigen het dichtst bij de choppers uit de zestiger jaren komt. De lange voorvork, het hoge stuur, sissybar en ducktail spatbord, en bovenal de gevlamde special paint die standaard op de eerste Wide Glide’s zat, sprak tot ieders verbeelding, en was een duidelijke ‘link’ naar de woelige, rebelse jaren van de choppercult. Iedereen is wel eens opstandig en recalcitrant, en wil zich graag associëren met de outlaws en rebellen die op hun omgebouwde HD choppers de wegen onveilig maken. Krijg je dat gevoel ook als je op de bike stapt, en wegrijdt?

Fluisterpijpjes
De eerste Wide Glides, met hun rammelende Shovelblokken, olieverbruik, en vaak lekkage waren totaal anders om te rijden. Mede door de trillingen, was het geen pretje om dagenlang te rijden. De koppeling was zwaar, het schakelen ging zwaar, en vermogen was nauwelijks aanwezig, om over remmen maar te zwijgen… Stap je echter op een nieuwe Wide Glide, dan is duidelijk de technische vooruitgang te merken. Harley-Davidson Benelux stelt de motor voor een rijtest ter beschikking. Liza heeft de Dyna glanzend als een hondel*l in de maneschijn voor mij gepoetst, en op de splinternieuwe FXDWG trek ik de wijde wereld in. De zithouding is nog steeds onveranderd ten opzichte van de voorgaande modellen, ontspannen hangen aan het stuur, steun van het zadel in de rug, en de voetjes ‘cool’ naar voren op de forward controls. De Dyna is nog helemaal origineel, op de verchroomde forkbrace na. Deze zorgt ervoor dat de wijd uit elkaar staande vorkpoten minder snel torderen, waardoor de wegligging nadelig beïnvloed wordt. De Dyna heeft duidelijk minder trillingen met het Twin Cam blok, en veel meer lekker smeuïg vermogen dan de Shovels van vroeger. De koppeling laat licht, en schalen gaat vlot en soepel. Na een stuk over de snelweg te zijn gereden, ga ik weer verder over de provinciale wegen. De zithouding leent zich niet voor hard rijden, vanaf 140 km/u krijg je behoorlijk wat wind in je giegel, en voel je de druk op je schouders. Het rijdt heerlijk, maar met de originele fluisterpijpjes, richtingaanwijzers, en grote spiegels kan je jezelf nog niet echt een outlaw noemen, laat staan voelen.
Chique
De Dyna Wide Glide trekt overal wel veel bekijks. Overal waar je ‘m neerzet komt er wel iemand kijken, en heel opvallend, negen van de tien keer hoor je de term ‘chique’vallen. De Outlaw van vroeger is nu dus volgens de huidige maatstaven chique geworden. Het spuitwerk in de 100 year anniversary kleuren zwart-grijs, met de bijbehorende logo’s is natuurlijk in combinatie met het chroom met zwarte blok, de spaakwielen, en de toch wel luxe, fraaie afwerking van deze fiets alles behalve ‘goedkoop’ te noemen. De term chique is dan ook zeker van toepassing op deze fiets. Bijna té mooi, en te braaf; zéker met de stille, originele uitlaten, om als Outlaw fiets te kunnen worden bestempeld. Maar toch, als je éénmaal op weg bent, en je denkt er het volle geluid van een ‘fuck the law, let’s make some noise’ uitlaatsysteem bij, kom je al een heel eind. Verder is het spuitwerk natuurlijk heel mooi, maar niet zo rebels als de custom flames job als op de modellen uit ’80. Moet dat dan, vraag je je af? Nee, iedereen kan er van maken, en er mee doen wat hij zelf wil; van rebelse, tegendraadse Outlaw bike, tot een chique bike waar je gekleed in driedelig pak mee naar een bestuursvergadering kan rijden. Waarschijnlijk één van de redenen waarom de Dyna zo veel aantrekkingskracht heeft naast het feit dat het een Harley is, is dat er zo veel mogelijkheden en stijlen in één fiets gecombineerd zijn.

Goede stuureigenschappen
Het nieuwe Dyna frame is op vele punten verbeterd. De gewone Dyna modellen staan natuurlijk vooral bekend om hun goede stuureigenschappen. Is ook nodig, met het vermogen van de Twin Cam blokken, omdat het met wat niet al te dure en ingrijpende ingrepen makkelijk bijna verdubbeld kan worden! Het originele Twin Cam blok geeft zijn vermogen heerlijk soepel af, en zoals alle HD’s bulkt ook dit blok van ‘t koppel, vanuit laag toerental trekt ie meer als een jochie van vijftien met de nieuwe Playboy. De bak schakelt zeker en soepel, waar de nieuwe koppeling zeker een behoorlijk steentje aan bijdraagt. De overbrengingsverhoudingen zijn goed gekozen, de versnellingen volgen elkaar op in een toerental wat zowel rustig als vlot rijden goed mogelijk maakt. De belt brengt het vermogen geruisloos en onderhoudsarm over op het achterwiel. Het frame van de Dyna geeft geen krimp, in lange, snelle bochten is de Dyna stabiel, en de enige restrictie zijn de forward controls, en de uitlaten die al gauw over het asfalt schrapen als je ‘m op één oor legt. Ondanks de lange, en brede voorvork waar de Wide Glide zijn naam aan te danken heeft, is de fiets nog behoorlijk sportief te berijden. Dit mede dankzij de nieuwe Dunlop banden, die ook in de regen hun werk zondermeer goed doen. En door de regen heb ik helaas weer meer dan genoeg mogen rijden tijdens deze rijtest. Maar met mooi weer is het vanzelfsprekend heerlijk om eindeloos te rijden met de Dyna. Van sportief tot lekker relaxed. Maar het is geen fiets om constant mee te scheuren. Binnenwegen, dijkjes, en provinciale wegen zijn favoriet voor de ‘Glide.

Zitpositie
Het grote genieten is lekker rondknorren, zonnebrilletje op, en cool kijken. Onderweg naar het nix; gewoon rijden waar je heen wilt, zonder vast doel, en al helemáál zonder haast. Wat niet betekend dat je zo nu en dan écht wel effe ’t gas er op gooit! Opendraaien dat gashendel, even een stoplichtsprint, of een stuk meerijden met een snelle jongen haalt toch weer even het Outlaw gevoel van de Wide Glide naar boven. De restricties om aan de keuringseisen en milieueisen te kunnen voldoen eisen echter wel hun tol; een wel héél magere 54 pk op het achterwiel, en een koppel van 92 kwam uit de computer van de dynotestbank van WestCoast Motors rollen. René, monteur bij West Coast, vertelde dat dit voor alle Twin Cams een gewone waarde is. Topsnelheid van de Dyna is daardoor niet spectaculair, zelfs een beetje teleurstellend voor het grote 1450 blok; de teller haalt de 160, maar het gaat niet van harte. Een gedeelte hiervan is natuurlijk te wijten aan de zitpositie, hoog stuur, pootjes naar voren, en achteroverhangend op een motor zitten; je bent dan een enorme windvanger. Maar dat hoort bij de Wide Glide zoals een cowboy bij zijn paard hoort. Ook al zijn de trillingen al een stuk minder bij de TC blokken, ze zijn nog steeds voelbaar, maar zijn nauwelijks hinderlijk. Het rubbermount-systeem werkt goed. Blok, bak, en primaire aandrijving met koppeling zijn als één unit in rubbers opgehangen, waardoor de trillingen worden geïsoleerd. De zitpositie is voor iemand met gemiddelde afmetingen goed gekozen, het stuur is de goede hoogte voor de manier waarop je op het getrapte zadel zit. De houding van armen en schouders is ontspannen, je zit lekker diep in de motor, waarbij je rug nog wat steun van het zadel heeft. Ga je een stuk hard rijden, dan krijg je dus extra veel rijwind te verwerken, waardoor je wat meer aan het stuur gaat hangen, en dan wordt het, heel logisch, allemaal wat minder comfortabel. Je gaat dan na langere tijd je onderrug goed voelen. Maar lange stukken hard rijden is iets wat je niet vaak zult doen op de FXDWG. Tussen de 90 en 130 km/u is het goed toeven, en dan is het nauwelijks vermoeiend om grote afstanden mee te rijden. De duopassagier zit ondanks het op het oog wat klein uitziende duozadeltje ook lekker comfortabel, en heeft dankzij de sissybar een prima ruggesteuntje. De voetsteuntjes zitten op het frame gemonteerd, en hebben voor de gemiddelde passagier de goede hoogte. Achterop is het daarom ook op langere stukken goed zitten, en meerijden op de FXDWG gaat prima, rijder en passagier hebben beide ruimte en comfort.

Perfecte combinatie?
Het Dyna frame heeft zich al meer dan bewezen, en ook de bouwers van custombikes zien steeds meer mogelijkheden om er een mooie fiets omheen te bouwen. Harley heeft dit als eerste eigenlijk zelf gedaan met de Wide Glide. Het uiterlijk is voor een fabriekscustom, zélfs na 23 jaar, nog steeds uniek en spectaculair te noemen. Met de moderne techniek van een beresterk, betrouwbaar blok, de 5-bak en koppeling die hun werk goed doen, en de beltdrive zit alles goed. Zelfs de remmen zijn enorm verbeterd, maar het kan altijd beter. Het nostalgisch aandoende uiterlijk met verchroomd dashboard, spaakwielen in de maten 16” achter en 21” voor, in combinatie met de lage apehanger en het getrapte zadel met sissybar is een combinatie die een perfecte opvolger van deze tijd is voor de allereerste Wide Glide uit 1980. Wist je dat het ducktail achterspatbord eigenlijk is afgeleid van de eerste bobbers / choppers? Het was het voorspatbord van de oude HD’s, wat er als eerste werd afgesloopt. Het lompe achterspatbord ging er ook af, en werd vervangen door het voorspatbord, wat er achterstevoren weer op werd gezet. Ook een stukje Outlaw geschiedenis dus, wat in de ‘Glide verwerkt is. De styling heeft dus oude en nieuwe invloeden, gecombineerd met oude en nieuwe techniek. En dat alles smaakvol, en goed rijbaar in één motor verenigt. Een perfecte combinatie dus, kan ik na een paar duizend kilometer op de Wide Glide volmondig beamen. De nieuwe Dyna FXDWG is misschien nog wel het beste te omschrijven als sexy en chique, zeg maar zoiets als Jennifer Lopez in een strakke avondjurk…
Minpuntjes
In een test objectief blijven is niet makkelijk. Iedereen heeft zijn of haar voorkeur voor model, merk, en type motor. Je vergelijkt resultaten en prestaties ook altijd met andere, soms betere, soms slechtere motoren. Hieraan meet je de prestaties van een motor af; wegligging, remmen, vermogen, etc. Heeft de Wide Glide ook minpuntjes? Ja, natuurlijk. Maar weinig serieuze gelukkig. Remmen zijn enorm verbeterd, maar als ik vergelijk met andere motoren, dan mag de remkracht nog wel wat beter. Grondspeling is iets wat met de rijstijl te maken heeft. Voor mij te weinig, voor een ander misschien meer dan voldoende. Vermogen; met 54 peekaatjes niet om over naar huis te schrijven. Maar deze dingen zijn gelukkig wel allemaal op te lossen. De remmen kunnen aangepast met andere remleidingen en remblokken, en eventueel kan je ze vervangen als je een erg sportieve rijder bent, en de originele niet meer afdoende vindt. De grondspeling kan worden vergroot door de forward controls iets hoger te plaatsen, en/of de voorvork iets te verlengen. Het ‘probleem’ van te weinig vermogen is te verhelpen door er een doosje Screamin’Eagle parts tegenaan te gooien. Een motor heeft altijd wel iets wat je aan wilt passen naar je eigen smaak en ideeën. En vergelijken, waar doe je dat mee? Tsja, een HD, waar kan je dat eigenlijk mee vergelijken? In de honderd jaar dat HD motoren maakt, is altijd iets in elk model te vinden wat niet te omschrijven, te vergelijken, of te zien is. Gevoel? Emoties? Stap eens op de Wide Glide, en de wereld ziet er anders uit. Beetje Outlaw als je door de stad knalt, en rust en fun als je een provinciale weg zonder haast en stress neemt. Maar te omschrijven is het nauwelijks, je moet het zélf ervaren…

Met dank aan Harley-Davidson Benelux; Marc op de Beek, maar vooral Liza die de motor weer heel smerig weer terug kreeg, en West Coast Motors Alkmaar.

Onno “Berserk” Wieringas and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.